Interview met Cathinca van Sprundel

Interview 0 comments

Aan het begin van het jaar las ik het boek Vrouwe van Myrdin. Dit boek is al snel tussen mijn favorieten terecht gekomen. Tot mijn grote vreugde kreeg ik de mogelijkheid om Cathinca te interviewen!

Hoe kwam je op het idee voor Vrouwe van Myrdin?
In 2012 haalde ik mijn bachelor Film- en Literatuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden met als onderwerp ‘De vrouwen in de Mabinogion’.  De Mabinogion is een Middeleeuwse collectie van verhalen uit Wales. Ik vond de personages en de verhaallijnen, vooral uit de eerste vier verhalen, zo interessant dat ik er iets mee wilde doen. Iedereen kent Assepoester en Roodkapje, maar Rhiannon, Aranrod en Gwydion zijn vrij onbekend. Vanuit dat idee ben ik gaan schrijven en verder gaan verzinnen. Het duurde nog wel even voordat ik echt iets op papier zette. Airys heb ik zelf verzonnen, maar wanneer je de Mabinogion leest, zul je delen van het verhaal van Aranrod, Rhiannon en Llew herkennen.

Waar haalde jij de meeste inspiratie uit?
Muziek, sprookjes en oude verhalen. Ook vraag ik me regelmatig af: ‘wat als?’ en borduur daarop voort.

Komt er een deel twee van vrouwe van Myrdin?
Ik heb genoeg ideeën voor nog een avontuur in deze wereld. Misschien met Airys in de hoofdrol, misschien met een aantal andere personages. Als er een volgend avontuur komt, wordt dit ook weer een afgerond verhaal. Daarnaast heb ik ook nog oneindig andere verhaalideeën. Ik ben helaas geen snelle schrijver, dus ik moet goed kijken waaraan ik ga werken.

Had je eerst een ander einde voor ogen?
Toen ik de eerste opzet van het verhaal had gemaakt, had ik het einde wel redelijk in mijn hoofd. De details kwamen allemaal later. Vaak weet ik wel vanaf het begin hoe het verhaal ongeveer gaat eindigen, maar niet hoe ik er kom.

‘Vrouwe van Myrdin’ had een behoorlijke plottwist (voor mijn gevoel), was je die al vanaf het begin van plan?
In de allereerste opzet had ik wel het plan om Gwydion met Airys te laten doen wat hij in het verhaal doet. (Ik wil niet al te veel verklappen). De redenen waarom waren alleen anders en nog niet zo sterk. Het past nu beter. En toevallig is het zo zelfs veel getrouwer aan het oorspronkelijke verhaal uit de Mabinogion. In dat verhaal legt niemand uit waarom Aranrod haar zoon afwijst. Ik heb dat gat ingevuld.

Wat is jouw favoriete stuk uit ‘Vrouwe van Myrdin’?
Ik vind het lastig om te kiezen. Ik was dol op het allereerste hoofdstuk, met de verschillende wisselingen van perspectief. Maar ik had ongelooflijk veel plezier tijdens het schrijven van de eerste scènes tussen Airys en Waldrun.

Hoe zou je het verhaal van ‘Vrouwe van Myrdin’ aan vrienden vertellen?
Een meisje verliest haar familie aan de magische Andere wereld. Ze gaat in dienst van een koningin met het idee, dat die haar na zeven jaar gaat helpen. Daar begint het verhaal, gaat het enorm mis en ze wordt verbannen naar een eiland waarvan wordt gezegd dat het spookt. Daar beleeft ze allerlei avonturen en ontmoet ze bijzondere wezens.

Welk auteur is voor jou een groot voorbeeld?
Dat is lastig, maar ik ben fan van Lloyd Alexander. Hij schreef jeugdboeken en élk woord dat hij schrijft is raak. Geen zin te veel, geen letter te weinig. Sarah J. Maas, omdat ze zo’n groot publiek weet te boeien. Juliet Marillier omdat ze enkele geniale sprookjesbewerkingen heeft geschreven. En Sheri S. Tepper, Naomi Novik en Lynn Flewelling: omdat ze zulke mooie verhalen schrijven, met een diepgang die ik ooit hoop te bereiken.

Wat is jouw favoriete boek?
Ik heb er meerdere, omdat sommige prachtige boeken op het juiste moment in mijn leven kwamen. ‘Het zwaard van Bellandra’ van Victoria Hanley liet me als twaalfjarige nieuwe werelden ontdekken. ‘Beauty of de teloorgang van het schone’ van Sheri S. Tepper combineert sprookjes, elfen en science fiction op een geniale manier. En ik denk ook met veel plezier aan ‘Kraai en Koninkrijk’ van Leigh Bordugo.

Heb je een gouden tip voor toekomstige schrijvers?
Volgens mij is er geen gouden tip. Voor elke schrijver is dat anders. Maar blijf veel lezen, blijf veel dromen en vooral vragen stellen en onderzoeken. In elke nieuwe ervaring, of die nu in het echte leven is of op papier, zit een verhaal.

Wat motiveert jou om te schrijven?
Sommige ideeën en verhalen komen in me op en laten me wegdromen, al zijn ze tegelijkertijd net zo vervelend als een lading zoemende bijen. Ze laten me pas met rust als ik ze ergens opgeschreven heb. En stiekem vind ik het ook ongelooflijk leuk om al die rare ideeën te delen met de buitenwereld. Op het moment dat ik die ideeën in een verhaal giet, zijn ze hopelijk ook een stuk logischer.

Heb je wel eens een writers block gehad en hoe ging je daarmee om?
Ik heb perioden dat ik veel schrijf en perioden dat ik amper schrijf. De ideeën zijn er dan wel, maar ze weigeren dan voor mijn gevoel op papier te komen. Ik moet mezelf dan ook echt dwingen om te schrijven, anders komt er nooit iets af.  Ik merk dat dit vaak gebeurt als ik veel stress heb en ik kan dan alleen maar hopen dat ik op een moment weer genoeg energie en rust in mijn hoofd heb om weer te beginnen.

Dankjewel voor dit interview! Is er nog iets wat je kwijt wilt?
Volgens mij heb ik het meeste al verteld! Misschien vind je het wel leuk om een nieuwtje te horen: er komt een kort verhaal van mijn hand in de bundel ‘Achterblijvers’ van Godijn Publishing, die deze Keltfest (eind mei) uitkomt. Hierin staan 25 verhalen, waaronder mijn verhaal ‘Valora’s kracht’, over twee vrouwen die elkaar op een verlaten slagveld tegenkomen…

Ik wil Cathinca nogmaals bedankten voor dit super leuke interview! Ik heb ontzettend genoten van het boek. Mijn recensie kunnen jullie hier lezen. Hebben jullie het boek al gelezen en wat vonden jullie ervan?

Author Angela

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *