The Exorcist – William Peter Blatty

Recensie 0 comments

Voor mijn verjaardag kreeg ik het boek ‘The Exorcist’. Dat is natuurlijk he-le-maal perfect voor een horror lover zoals ik! Ik begon dan ook al snel met lezen!


Auteur: William Peter Blatty
Uitgever: Faber & Faber
Genres: Horror
Bladzijdes: 152
ISBN: 9780571202393
Uitgave: Paperback
Prijs: € 7,50
Rating: 5,5/10
Klik hier voor de goodreads pagina

Georgetown, Washington D.C., 1973. Actress and divorced mother Chris MacNeil starts to experience ‘difficulties’ with her usually sweet-natured eleven-year-old daughter Regan. The child becomes afflicted by spasms, convulsions and unsettling amnesiac episodes; these abruptly worsen into violent fits of appalling foul-mouthed curses, accompanied by physical mutation. Medical science is baffled by Regan’s plight and, in her increasing despair, Chris turns to troubled priest and psychiatrist Damien Karras, who immediately recognises something profoundly malevolent in Regan’s distorted fetures and speech. On Karras’s recommendation, the Church summons Father Merrin, a specialist in the exorcism of demons . . .

William Peter Blatty scripted this version of his own best-selling novel for director William Friedkin, and was rewarded with an Oscar for Best Adapted Screenplay of 1973. This publication also includes the texts of the film’s legendary ‘lost scenes’ and excised dialogue which shed additional light on The Exorcist’s profound darkness.

Als er één ding is dat ik zeker weet na het lezen van dit boek is dat boeken in script vorm niet helemaal voor mij zijn weggelegd. Dat wilt niet zeggen dat ik ze niet leuk vind maar ik ga er gewoon veel langzamer doorheen. Normaal gesproken doe ik over een dun boekje zoals dit niet langer dan een avondje. Dit keer had ik toch echt twee avondjes nodig om er doorheen te komen.

Erg verassend was het verhaal niet, maar dat viel ook niet te verwachten. Volgens mij kent iedereen het verhaal van Regan wel; Ze word bezeten en dan gaat alles berg afwaards. Toch wilde ik dit boek heel graag lezen als doorgewinterde horror fan! Het was dan ook erg vermakelijk om zo het script te lezen. Toch zou ik heel graag het boek waar de film op gebaseerd is nog een keer willen lezen.

Wat ik erg leuk vind aan dit boek is dat er beelden uit de film tussen de scene’s door worden laten zien. Dat je daadwerkelijk de screens uit de film ziet. Het geeft dit boek nét dat beetje extra dat het nodig had om een voldoende van mij te krijgen. Maar hoger dan een 5,5 kan ik het niet echt geven.

Uiteindelijk heb ik me wel heel erg vermaakt met deze horror klassieker. Het was interessant om het script op deze manier te lezen. Een hoge verwachting hoef je echter niet te hebben. Er word niet diep op de karakters in gegaan en je komt niet meer te weten dan in de film. Het is namelijk letterlijk het script en de acties die beschreven staan. Niet veel bijzonders dus!

Als je het verhaal achter de film wilt lezen raad ik aan om toch voor de novel te gaan in plaats van dit script. Desondanks is het wel érg interessant om de exacte tekst te lezen. Een kwestie van smaak dus!

Wat vinden jullie van de film The Exorcist en zouden jullie het script graag willen lezen?

Author Angela

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *