YALfest 2018 verslag

Overig 2 comments

YALfest 2018 was een echt feest! Het was mijn eerste keer YALfest en heb echt mijn ogen uit gekeken! Ik wist niet helemaal wat ik moest verwachten maar het is me zeker niet tegen gevallen!
‘S morgens gingen we al vroeg op weg om Laurie op te halen. We hadden het echt super gezellig in de auto! Echter kwamen we echt drie kwartier te vroeg aan. Gelukkig was het lekker weer, dus het wachten was helemaal niet zo erg. Al snel kwamen we meer boeklovers tegen en werd het erg gezellig in de rij!

Het was best makkelijk om te vinden waar YALfest precies was! De inloop was soepel en we stonden bijna helemaal vooraan. Er was een garderobe, maar daar heb ik geen gebruik van gemaakt want ik had helemaal geen jas bij me. Daar was het veel te goed weer voor!

Je kon eerst een rondje maken door de markthal (zo ga ik het gewoon noemen, haha!) en daarna kon je rustig aan een plekje zoeken voor de Q&A. De schrijvers waren erg leuk, enthousiast en spontaan. Er werden ook vragen gesteld vanuit het publiek, waarbij er een soort box gemaakt van zacht schuim rond werd gegooid. Was eerlijk gezegd best wel bang dat ik die tegen mijn hoofd zou krijgen.

Er werden veel leuke vragen gesteld bij de Q&A! Veel hadden ook een baan naast het schrijven van boeken. Wisten jullie trouwens dat de auteur minder royalties krijgt van een boek in originele taal dan wanneer je een vertaling koopt? Dit laat me een beetje twijfelen… Ik lees boeken vaak liever in de originele taal dan de vertaling, maar vind het dan ook weer oneerlijk dat de auteur zo weinig royalties krijgt.. Wat vinden jullie?

De eerste auteur waarvoor ik in de rij ging staan was Tomi Adeyemi. Wat was zij een geweldig mens! Ik mocht nog een foto samen met haar maken en ik ben nu de trotse eigenaar van een gesigneerd exemplaar van Bloed en Beenderen! We waren trouwens een halfuur eerder in de rij gaan staan, wat uiteindelijk een goede beslissing was geweest! De rij voor Tomi was uiteindelijk het langste en doordat wij bijna vooraan stonden had ik nog tijd voor een tweede hand tekening voor mijn eerste masterclass begon!

In de rij voor een handtekening van Taran Matharu. Het was echt best wel chaos bij het signeren. De rijen waren smal en er was gewoon niet genoeg plek voor de rij. Het viel me dan wel weer mee dat er echt bijna niemand aan het dringen was. Iedereen wachtte gewoon rustig af tot het zijn of haar beurt was. Geen voordringen, geen geduw, heerlijk!

Ja hoor! Nog een foto weten te scoren. Taran was ook echt super aardig en ook met hem mocht ik op de foto. We hebben een beetje geklets en hij blijkt net zo’n grote geek te zijn als ik! Ik wilde de rij niet te lang ophouden dus besloot mijn boek te laten tekenen en een foto te maken voordat ik weer verder ging. Mijn tweede masterclass begon namelijk binnen vijf minuten… Maar ik had liever een gesigneerde exemplaar van De Nieuweling dan dat ik naar die masterclass ging.. Ben ik de enige? Vast niet.

Op weg naar mijn Masterclass kwam ik Sasha en Chinouk tegen! Helaas is mijn foto met Chinouk mislukt, dus ik hoop haar nog een keer tegen te komen voor een goede foto. Sasha en Chinouk zijn (samen met WhatTheValk) de BoekTubers die ik het meeste kijk! Het was dus super leuk om samen met ze op de foto te kunnen! Ik heb trouwens gevlogged, dus die kunnen jullie binnenkort vinden op Faeraphel.

En toen was het tijd voor de Masterclass! Ik had gekozen voor Werken met Boeken en vond hem wel erg leuk1 Ze sprak vooral uit eigen ervaring, wat wel een bepaalde charme gaf. Helaas had ik nog steeds geen idee hoe ik nou binnen moest komen. Wel besefte ik dat ik het liefst in een boekhandel werk. Ik heb graag contact met mensen, dus een boekhandel lijkt me dan een goede optie!

Tijd om mijn laatste boek gesigneerd te krijgen! Everless door Sara Holland. Het liefst had ik ook Alles Behalve Ok├ę en De 100 gesigneerd gekregen, maar tegen de tijd dat ik Everless liet signeren deden mijn rug & benen al aardig pijn van het wachten. Iets met reuma en chronisch ziek zijn. Ik ben in iedergeval erg blij met de foto’s en de gesigneerde boeken! Ook Sara was ontzettend aardig en spontaan. We hebben een beetje gekletst over het event terwijl ze mijn boek signeerde. Super tof hoe elke auteur toch wel even de tijd voor iemand nam voor een klein kletspraatje.

Tijd voor de tweede masterclass: Thriller Schrijven! Gegeven door Buddy & Danielle. Vanbinnen fangirlde ik toch echt wel even, zowel De Eliminatie als LiveStream staan op mijn TBR en auteurs ontmoeten maakt de fangirl in mij los (alhoewel daar toch al niet zoveel voor nodig is). Ze hielden zich totaal niet aan de slides en daar houd ik van! In plaats daar van lieten ze het publiek vragen stellen en aan de hand daarvan gaven ze tips & tricks. Ik mocht mijn eigen vraag ook stellen: Hoe ga je ermee om wanneer je een karakter moet laten sterven? Het antwoord: Zorg ervoor dat je lezer gehecht is aan het karakter.

Ik mocht met Danielle op de foto! Hoe leuk! Ze kende trouwens mijn blog en toen was de dag al helemaal voor mij compleet! Ze volgt me ook op Instagram. Nou, ik ben echt een hele gelukkige boekblogger nu!

Natuurlijk moest ik ook een foto met Buddy scoren! Ook hij was echt super aardig en spontaan. Heerlijk om zo met de auteurs te kunnen kletsen.

De Bingo! Helaas heb ik niks gewonnen maar het was wel echt ontzettend leuk. Aan het einde deden we een soort stoelendans maar dan met onze vriend de vierkant van schuim. Opnieuw angst dat hij tegen mijn hoofd aan kwam, maar je werd er wel erg fanatiek van!

Tijd voor het avond programma! Tegen de avond was ik erg moe geworden en ik wist dat ik het niet lang meer zou volhouden. Toch wilde ik nog eventjes blijven en dat deed ik dus gewoon! Ik heb het nog een uurtje vol gehouden voordat ik het echt niet meer trok. De piano was wel wat luid en daardoor kon je vrij slecht met elkaar praten. Maar verder was het zo tof dat iedereen gewoon rondliep en met elkaar aan het kletsen was.

Ook de auteurs waren aanwezig bij deze borrel! Het was super leuk om even met ze te kletsen. Natuurlijk stonden er weer rijen.. Maar hey, iedereen wilt toch een kans hebben om met ze te praten!

Dat was mijn YALfest avontuur en ik heb het ontzettend naar mijn zin gehad! Volgend jaar wil ik zeker weer gaan! Ik ga een hele aparte post maken over wat er in de GoodieBag zat, anders word dit wel een hele lange post! Hoe was jouw YALfest?

Author Angela

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *