Lege Steden – Jasper Polane

Recensie 0 comments

Dit boek vond ik afgelopen Oktober tijdens Historisch Zoetemeer. Ik was enorm nieuwsgierig naar het verhaal en was zeker niet teleurgesteld! Ik heb nou eenmaal een zwak voor parallelle werelden.


Auteur: Jasper Polane
Uitgever: Quasis
Genres: Fantasy
Bladzijdes: 288
ISBN: 9789492099006
Uitgave: Paperback
Prijs: € 18,95
Rating: 9/10
Klik hier voor de goodreads pagina

LEGE STEDEN verhaalt over sociale onderdrukking, religieuze vervolging, wetenschappelijke ontdekkingen en verschrikkelijke nachtmerries. Het is het eerste deel van Jasper Polane’s fantastische cyclus DE ONZICHTBARE MAALSTROOM.
Twee identieke steden, gelegen in parallelle werelden: een victoriaans aandoende stad, die in de gaten wordt gehouden door gedachtelezers, en een modernere versie, waar de bevolking de beschikking heeft over uitzonderlijke apparaten.
Wetenschapper Werner Boren wordt ontvoerd en van de ene wereld naar de andere wereld gebracht om daar te werken aan de geavanceerde machines.
Heike Krim, een jonge vrouw die bij de inquisitie werkt, probeert hem op te sporen. Dan ontdekt Werner een derde mysterieuze versie van de stad, die niet zo verlaten is als hij lijkt…

Ik kan dit boek eigenlijk in één kort zinnetje samenvatten; Verassend goed! Lege steden is het eerste deel van ‘de onzichtbare maalstroom’ en nodigt zeker uit om meer van deze schrijver te gaan lezen!

Het boek speelt zich af in twee (eigenlijk drie) dezelfde steden die zichzelf in een ander universum bevinden. Het concept is onzettend interessant en erg goed uitgewerkt. Het verhaal heeft een steampunk tintje met de machine’s en de uitvindingen. Helemaal geweldig! Ik heb er met volle teugen van genoten. Sommige woorden vond ik echter wat moeilijk te begrijpen, maar vaak was het wel zo dat als je de zin (of de alinea) verder las dat je wel snapte wat er bedoeld werd.

Jasper heeft dus een wat lastig taalgebruik. Hierdoor gaat de vaart zo nu en dan uit het verhaal. Ik vind dit persoonlijk niet storend omdat ik graag verder wilde lezen omdat ik wilde weten wat er verder ging gebeuren. Er zitten veel karakters in dit boek waardoor ik af en toe het gevoel kreeg een beetje overstroomt te worden door alle informatie en karakters. Toch werkte dit voor Lege Steden, omdat je precies genoeg informatie kreeg over de karakters om het verhaal te laten werken. Ik heb het gevoel alsof deze karakters in de volgende boeken verder uitgewerkt worden en dit wekt alleen maar meer nieuwsgierigheid bij mij op.

De lengte van het boek vond ik echt perfect. Het slot kwam precies op het juiste moment en was echt enorm spannend. Zodra het slot begon, kon ik niet meer stoppen met lezen. Ik moest én zou weten hoe dit af zou lopen. Een erg sterk slot dus! Het enige  nadeel was het constante gewissel van perspectief. zoals eerder gezegd ben ik hier geen groot fan van. Ik zit dan net iets minder in het verhaal. Hier was dat ook een beetje het geval. Echter waren de hoofdstukken sterk geschreven waardoor ik vaak alweer snel in het verhaal zat, meestal alweer binnen de eerste alinea.

Lege Steden is een combinatie van Science Fiction en Fantasy, wat erg goed uitgewerkt is. In sommige gevallen krijg ik het gevoel alsof dit een beetje rommelig word maar bij Lege Steden was dit zeker niet het geval! De hele tijd dat ik dit boek las werd ik meegesleept door de karakters en genoot ik van het avontuur. Exact wat een boek moet doen dus!

Houd je van Science Fiction en Fantasy? Of heb je net zoals ik een zwak voor steampunk? Dan is Lege Steden het boek voor jou!

Author Angela

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *