Interview met Hilda Spruit

Interview 0 comments

Na het lezen van Geestverwanten is het boek vrij snel in mijn favorieten beland! Toen ik de kans kreeg om al mijn brandende vragen te stellen aan Hilda nam ik deze natuurlijk met beide handen aan!

Hoe ben je op het verhaal van ‘Geestverwanten’ gekomen?
Doordat ik op mijn 15e met vrienden aan glaasje draaien heb gedaan en daarmee een erg vreemde en verontrustende ervaring had. Over deze ervaring wilde ik graag schrijven. Dat deed ik dan ook in een kortverhaal en liet het aan anderen lezen. Die vonden het zo apart dat ze voorstelden om het uit te werken en daaruit is een boek ontstaan. Geestverwanten gaat dus over het oproepen van geesten en zit vol met paranormale dingetjes. Ik vertoef al sinds mijn kinderjaren in de wereld van het spirituele en paranormale. Dat komt omdat iets mij, vanaf heel jonge leeftijd, al voortdurend laat weten dat er meer is dan wij met onze zintuigen kunnen waarnemen. De meeste van mijn verhalen hebben dan ook wel ergens een spiritueel tintje dat wijst op een wereld die meeloopt naast de onze.

Heb je veel onderzoek moeten doen voor je boek?
Ja, ik doe veel aan research. Ik vind dat niet alleen heel belangrijk, ik vind het ook nog eens heel leuk om te doen. Voor Geestverwanten heb ik veel contact gehad met Forensische Opsporing. Ik heb daar mijn eigen contactpersoon die mij veel heeft geleerd over politie- en rechercheprocessen. Daarnaast was (ben) ik vaak te vinden in de buurt van middelbare scholen en heb veel met jongeren gesproken, die mij hielpen om hun taal beter te leren kennen. Ook ben ik nog een hele dag naar Drachten gegaan om samen met mijn schrijfvader, Pieter Feller (auteur van o.a. de Kolletje kinderboekenreeks), mijn boek door te nemen. Pieter heeft mijn vanaf mijn eerste schrijfdag onvoorwaardelijk aangemoedigd en gesteund. Door hem heb ik heel wat fijne kneepjes van het vak geleerd. Voor het vervolg op Geestverwanten heb ik ook al de nodige research gedaan. Zo ben ik een weekeinde in Assen geweest, waar een groot deel van het verhaal zich afspeelt en heb daar samen met mijn man en auteur Hellen Bootsman (auteur van het boek ‘Ridders gezocht’) een bijzonder terrein onderzocht. Van politie en Forensische Opsporing krijg ik ook nu weer de nodige feedback.

Wat is jouw tip voor toekomstige schrijvers?
Geef vooral niet op. Een schrijfvriend en bekend auteur schreef mij afgelopen week: “Het is een keiharde, loodzware wereld waar slechts een handvol mensen onafhankelijk van kunnen leven”.
Daar kan ik het mee eens zijn, en toch is het ook een erg leuke wereld, met veel lieve en leuke lezers en collega’s. Als je een boek wilt schrijven, moet je er simpelweg aan beginnen, alles aan de kant zetten, alle sociaal media en de telefoon uit en schrijven. Het is hard werken, maar als je eenmaal je eigen boek in handen hebt, weet je waar je het voor gedaan hebt. Dat gevoel is bijna niet te omschrijven. O, ja, zorg voor een goede eindredactie. Ik heb gezien wat het met schrijvers doet als er geen goede redactie over het boek gegaan is. Jouw boek is jouw visitekaartje, zorg dat het goed wordt afgeleverd aan de lezer ervan.

Welke auteur is voor jou een groot voorbeeld?
Pieter Feller, J.K. Rowling en Guido Kees

Denk je ooit verder te gaan schrijven over Merthe en haar spirituele gaven?
Dat denk ik niet alleen, dat doe ik al in het vervolg op Geestverwanten, dat als stand-alone gelezen kan worden. Je hoeft dus niet eerst Geestverwanten gelezen te hebben om de nieuwe avonturen van Merthe en haar vriendinnen te lezen. Ik verwacht dat het boek in de loop van 2018 uit zal komen.

Heb je zelf ooit aan glaasje draaien gedaan?
Ja dus, zie bij vraag 1.

Je hebt een erg mooie prijs gewonnen. Wat hoop je verder nog te bereiken als schrijver?
Ik hoop nog meer boeken te schrijven waarmee ik lezers een fijne tijd mag bezorgen. Ik heb geen illusies, want, zoals mijn goede schrijfvriend in vraag 3 liet weten: de schrijfwereld is een keiharde, loodzware wereld. Ik laat alles wat er op mijn schrijvers-pad komt gewoon maar op me afkomen

Wat is jouw favoriete boek?
‘Dagboek van een Geisha’ van Arthur Golden en ‘Een goede Raad’ van J.K. Rowling.

Welk stuk uit ‘Geestverwanten’ is jouw favoriet?
Twee stukken eigenlijk. Allereerst het moment dat Merthe moet rennen om de geest die haar achternazit voor te blijven en daarna de kracht die ze toont en waarmee ze probeert hem te overwinnen. Ten tweede het stuk waarin Merthe de nevelslierten om haar bed ziet dansen, waarna ze een boodschap vanuit de geestenwereld krijgt. Dit tweede stuk is namelijk een ervaring van mij persoonlijk.

Op welk stuk liep je nog wel eens vast tijdens het schrijven?
Geen enkel stuk, het boek vloeide op papier alsof de inktpot ernaast was omgevallen en de inkt eruit een eigen weg zocht.

Wanneer wist je dat je wilde gaan schrijven?
Vanaf het moment dat ik een pen kon vasthouden. De droom om een boek te schrijven heb ik altijd gehad.

Een van de leukste dingen aan ‘geestverwanten’ vind ik het gebrek aan een Romance. Was je daar wel toe verleid?
Ik heb niet de behoefte gevoeld om een romance erbij te halen. Oké, Anouk heeft verkering, maar die heb ik niet uitgebreid omschreven. Fenneke en Merthe hebben die behoefte (nog) niet. In het vervolg wordt Merthe overigens wel verliefd, maar of daar een liefdesavontuur uit voort zal komen … ik ben eerder van de spannende momenten dan van de romantiek.

Probeer je met dit boek een boodschap over te brengen aan de lezer?
Nee. In een eerder interview schreef ik hierover het volgende: Het is niet mijn bedoeling geweest om met Geestverwanten een boodschap over te brengen. Zelfs het glaasje draaien hoeft men voor mij niet te laten. Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. Ik kan alleen maar laten weten hoe ik erover denk en hoe mijn lezers ermee omgaan is geheel aan hen. Ik hoop wel mee te geven dat er meer is tussen hemel en aarde en dat mensen elkaar nodig hebben en het beste met respect met elkaar omgaan.

Had je eerst een ander einde voor ogen?
Nee. Het boek is destijds wel bij een uitgever geweest die het wilde uitgeven als het slecht zou aflopen. Daarvoor had ik het moeten herschrijven. Maar een slechte afloop zag ik niet zitten. Ik wil dat men na het lezen het boek, eventueel met een zucht, dicht kan slaan en daarna lekker kan slapen. Ik heb daar dus voor bedankt.

Dankjewel voor dit interview! Is er nog iets wat je kwijt wilt?
Ja, dat ik heel dankbaar ben dat mijn boek al door zoveel lezers gelezen is en voor de ontzettend leuke contacten die ik met mijn lezers heb. Zij zetten mij aan tot het schrijven van meer.

Dit was mijn eerste interview die ik ooit mocht doen en ik vond het echt hartstikke leuk! Ik hoop dat ik nog meer interviews mag doen met geweldige schrijvers van Nederlandse bodem! Heb jij Geestverwanten al gelezen? Mijn recensie kan je hier vinden.
Wil je meer weten over Hilda? Kijk dan op haar website www.hildaspruit.nl

Author Angela

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *